recept-logo-vit2

Biff Stroganoff av ytterlår

Grytbitar

Ytterlåret är en detalj som butikerna gärna döper om till bl.a oxstek eller nötstek. Du kan även hitta det strimlat, i bitar eller skivor under namn som sjömansbiff, stroganoff, grytbitar eller wokkött. Oavsett namn så är ytterlår väldigt tacksamt att smaksätta med tydliga smaker som t.ex senap, kapris eller  i sautéer som just stroganoff.

Allra bäst passar ytterlåret som mindre bitar eller strimlat i en gryta, vi har valt Biff Stroganoff.

Rätten har rötter i Ryssland, där den skapades av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg med den.

Ingredienser:
1 kg ytterlår
2 hela gula lökar
2 klyftor vitlök
150 gram champinjoner
1,5 dl vitt vin
2-3 msk ox-eller kalvfond (från flaska)
3-4 dl vatten
2-4 msk dijonsenap
3-5 msk tomatpuré
3 dl crème fraiche
färsk persilja
smör och olja att steka i
salt och peppar
kokt ris till servering



Gör så här:

  1. Strimla köttet medans det fortfarande är kallt, var observant på hur fibrerna går.
  2. Strimla löken, skär svampen i skivor och krossa vitlöksklyftorna.
  3. Hetta upp stekpannan med smör och olja, stek köttet i omgångar. Viktigt att det får stekyta och inte blir kokt.
  4. Stek i omgångar om det inte får plats på en gång.
  5. Lägg tillbaka allt kött (om du ev lyft ur något).
  6. Tillsätt löken, låt den steka med så även den får färg.
  7. Slå över vinet och tillsätt övriga ingredienser.
  8. Låt din Biff Stroganoff koka ihop. Har du redan kokat riset?
  9. Mot slutet rör du ned crème fraiche och smakar av.
  10. Klipp över persiljan och servera med kokt ris. Kokt potatis går naturligtvis lika bra.

Produkter i webbshoppen som passar till receptet

Nötlåda

1,750 kr 

EKO gräsbetesdjur från Stora Ekeby.
Aberdeen Angus och Simmentalkorsningar.

recept-logo-foot4