recept-logo-vit2

Fransyskan som grytstek

A prime rib roast beef, sliced open to show medium rare meat.  Very shallow DOF.

Fransyskan är det självklara valet när du vill laga en stek grytan, den är värd all din tid och omsorg i köket. Det är en rätt som är relativt enkelt att lyckas med och den kommer garanterat ge dig höga poäng som kock.

Du som tycker om att grilla kan även skiva den, salta med ett gott flingsalt och sedan grilla den. Tänk på att den bör vara rosa i mitten, den ska inte grillas för hårt.

Ingredienser:
1,5 fransyska
3 skalade morötter
2 gul eller röd lök
2 selleristjälkar
oxbuljong. (Fond på flaska)
1 lagerblad
salt och peppar
smör och olja att steka i

Gör så här:

  1. Tag fram köttet i tid, låt det ligga framme någon timme innan du börjar. (Här får sunt förnuft råda; Är det en kall och ruggig höstdag och svalt inne, så kan du fram köttet tidigare jämfört med om du befinner dig i tropisk värme).
  2. Sätt på ugnen, 175-200 C. Förbered din mise en place, börja fundera över hur du vill att den färdiga rätten kommer se ut.
  3. Gnid in köttet med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna, bryn steken runt om. Lägg över steken i din gryta, häll över fettet från pannan och skölj ur pannan med vatten som du sedan häller över steken. Tillsätt buljongen/fonden. Lägg ned grönsakerna, löken och lagerbladet.
  4. Sätt i en köttermometer och på med locket. Stoppa in grytan i ugnen. Köttet bör ha en innertemperatur på 60-70 C.
  5. Tag upp steken, slå in den i folie så den håller sig varm.
  6. Koka ihop en god sås på skyn, skiva upp steken och servera den med valfria tillbehör.
recept-logo-foot4